Guidad tur i Vukovar

När vi var i Kroatien fick vi en guidad tur i Vukovar av en kille som heter Josip. Josip var nämligen en av många som blev fångade och satt i koncentrationsläger. Att höra hans historia och besöka de olika platserna var allt hände, kändes så overkligt. Vi kommer aldrig kunna föreställa oss vad han eller alla andra människor som blev utsatta för detta gick igenom.

För er som inte känner till så var Vukovar den staden i Kroatien som blev mest utsatt under kriget i före detta Jugoslavien på 90 talet.

Josip var 18 år gammal när han bestämde tillsammans med sina polare att han skulle skydda sitt land. Hans mamma hade fixat ett pass till honom för att han skulle åka till Tyskland till sin pappa. Men han rev passet och rymde till Vukovar. Josip hann inte ens ta studenten eftersom kriget började. Han var i Vukovar i 3 månader innan han blev fångad och satt i koncentrationsläger. Där var han i 9 månader.

Idag jobbar han som guide och berättar om Vukovars historia. Han överlevde även cancer när han kom ut ur lägret.

Hade dom tur fick dom 2 dl soppa och lite bröd

 

Josip berättar att han finns medpå bilderna nedan. Dessa bilder är alltså riktiga. Bilden till vänster sitter fångarna hukade med händer över huvudet när soldaterna kommer in. Josip berätta att från början fick dom stå upp men när röda korset kom in och “inspektera” så tyckte man att det stred mot mänskliga rättigheter att folk skulle behöva stå, så man fick då sitta på huk. När han berätta detta så kunde jag inte tro att det är sant. Mänskliga rättigheter, alltså är det ett skämt eller. Fångarna fick 2 dl soppa och en halv skiva bröd om dagen, om dom hade tur.

Dom olika ställena vi besökte.

1. Vi börja med att besöka The memorial Centre of Homeland War Vukovar. Här har man alltså samlat alla vapen som binder på bilderna ovan. Man kan även se hur det såg ut i koncentrationsläger. Man kan läsa mer på deras hemsida, www.mcdrvu.hr.

2. Därefter åkte vi till Ovcara minnescentrum, där 261 personer massakrerades. Detta var alltså en massgrav som man hitta bara för några år sen. En familjemedlem till oss hittades här, man skickade dna för att kunna identifiera offrens. Tyvärr var det stängt när vi väl kom fram.

3. Sen besökte vi kyrkogården som är ett måste om man befinner sig i Vukovar.

Det är så sorgligt vad krig kan göra och det som är så skrämmande är att det inte var så länge sen det hände. Så många oskyldiga människor som drabbats, som dött och förlorat så många nära och kära. Krig hade kunnat stoppas, om alla länder gick ihop och de som tillverka vapen ska sluta med det, de som exportera/importera vapen ska sluta med det. Så vad är egentligen problemet? Pengar, allt handlar i slutändan om pengar och makt. Man bryr sig inte om människor.

Jag hade turen att min familj lyckades fly i sista minuten. Vi var dom sista som skeppades över i en liten båt över Sava. Mamma trodde vi alla skulle drunkna men vi klarade oss. Sen hade vi ingenstans att ta vägen då allt vi hade var borta. Så mina föräldrar tog ett beslut som dom inte hade något val. Att fly till Sverige. Såhär ser det ut där jag bodde som liten.

Följ:
Dela inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *