Shoppa min stil

Veronica Virta
Silkestop
Kjol i läderimitation
Marc Jacobs Highlighter
Concealer
16   209
32   383
9   383
23   396
18   359

Därför ska du rösta i EU valet.

Därför ska du rösta i EU valet.

Jag tänkte försöka skriva ett någorlunda kort inlägg om EU och vad det innebär för Sverige. För som många av er vet så är det EU val just nu och tro det eller ej men allt som beslutas i EU påverkar Sverige enormt mycket.

Därför ska du rösta i EU valet?

Något som många inte vet är att allt som beslutas i EU påverkar Sverige enormt. Därför är det viktigt att just DU röstar och tar ställning.

De lagar som EU stiftar är av två typer, förordningar respektive direktiv. De gäller i Sverige även om den svenska regeringen röstat emot dem i ministerrådet.

Förordningar gäller som lag ­direkt. Direktiv innehåller i stället mål för lagstiftningen. Hur de ska uppnås avgör i slutänden riks­dagen. Omkring 60 procent av all lagstiftning som passerar riksdagen har sitt ursprung i EU.

Medlemsländerna får inte ha ­lagar som strider mot EU:s. Om en svensk lag står emot en EU-lag ­gäller den svenska senare. Det kallas EU-­rättens företräde.

Därför är det viktigt att du röstar på en kandidat som du tycker driver vettiga frågor. Jag kommer helt klart att lägga min röst på någon av Socialdemokraternas kandidat. Har inte riktigt bestämt mig vem. Har lyssnat på två kandidater och ska läsa med om dom andra.

Vad är EU?

EU är en sammanslutning av 28 länder i Europa. Det övergripande målet är att främja freden, unionens värden (frihet, demokrati och jämlikhet) och folkets välfärd. Det finns fri rörlighet inom EU, vilket gör att det ska vara enkelt att handla, resa och flytta mellan EU-länderna. Det betyder fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital mellan EU-länderna.

Det är val var 5:e år till EU och nästa gång blir det 2024. Du får ett röstkort hem i brevlådan om du är röstberättigad. Vallokalerna står på röstkortet.

När kan jag rösta?

Söndagen den 26 maj är det val till EU parlamentet men redan nu kan du börja förtidsrösta.

Därför ska du inte rösta på SD.

Deras stenåldersyn på jämställdhet är helt galen för mig. Att man 2019 lyfter dessa frågor är helt jäkla galet. Ursäkta mina svordomar men kan inte låta bli.

Pappamånaderna i föräldraförsäkringen ska tas bort och sambeskattning återinföras, SD pekar därmed med hela handen kvinnorna tillbaka till spis, tvättstuga och diskbänk. SD vill dessutom inskränka rätten att göra abort. Kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp ska alltså begränsas. Detta är en liten del av det och helt jäkla galet. Varför ska någon annan bestämma över kvinnans kropp. LAS ska försämras vilket leder till ökad otrygg anställning som konsekvens.

Detta är ett kort litet utdrag, hade kunnat skriva en novell men får hålla den kort.

Därför ska du rösta i EU valet. Jag tänkte försöka skriva ett någorlunda kort inlägg om EU och vad det innebär för Sverige. För som många av er vet så är det EU val just nu och tro det eller ej men allt som beslutas i EU påverkar Sverige enormt mycket. Därför ska du rösta i EU valet? Något som många inte vet är att allt som beslutas i EU påverkar Sverige enormt. Därför är det viktigt att just DU röstar och tar ställning. De lagar som EU stiftar är av två typer, förordningar respektive direktiv. De gäller i Sverige även om den svenska regeringen röstat emot dem i ministerrådet. Förordningar gäller som lag ­direkt. Direktiv innehåller i stället mål för lagstiftningen. Hur de ska uppnås avgör i slutänden riks­dagen. Omkring 60 procent av all lagstiftning som passerar riksdagen har sitt ursprung i EU. Medlemsländerna får inte ha ­lagar som strider mot EU:s. Om en svensk lag står emot en EU-lag ­gäller den senare. Det kallas EU-­rättens företräde. Därför är det viktigt att du röstar på en kandidat som du tycker driver vettiga frågor. Jag kommer helt klart att lägga min röst på någon av Socialdemokraternas kandidat. Har inte riktigt bestämt mig vem. Har lyssnat på två kandidater och ska läsa med om dom andra. Vad är EU? EU är en sammanslutning av 28 länder i Europa. Det övergripande målet är att främja freden, unionens värden (frihet, demokrati och jämlikhet) och folkets välfärd. Det finns fri rörlighet inom EU, vilket gör att det ska vara enkelt att handla, resa och flytta mellan EU-länderna. Det betyder fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital mellan EU-länderna. Det är val var 5:e år till EU och nästa gång blir det 2024. Du får ett röstkort hem i brevlådan om du är röstberättigad. Vallokalerna står på röstkortet. När kan jag rösta? Söndagen den 26 maj är det val till EU parlamentet men redan nu kan du börja förtidsrösta. Därför ska du inte rösta på SD. Deras stenåldersyn på jämställdhet är helt galen för mig. Att man 2019 lyfter dessa frågor är helt jäkla galet. Ursäkta mina svordomar men kan inte låta bli. Pappamånaderna i föräldraförsäkringen ska tas bort och sambeskattning återinföras, SD pekar därmed med hela handen kvinnorna tillbaka till spis, tvättstuga och diskbänk. SD vill dessutom inskränka rätten att göra abort. Kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp ska alltså begränsas. Detta är en liten del av det och helt jäkla galet. Varför ska någon annan bestämma över kvinnans kropp. LAS ska försämras vilket leder till ökad otrygg anställning som konsekvens. Detta är ett kort litet utdrag, hade kunnat skriva en novell men får hålla den kort.

Följ:

1 kommentar

  1. Emma
    13 maj, 2019 / 12:16 e m

    Så himla bra skrivet Anna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?