Shoppa min stil

no products

Recept på saftiga lussekatter -Leilas Lussekatter

Här om dagen gav jag jag mig på bakning. Jag är långt ifrån duktig på att baka. Men jag tänkte att eftersom jag har en Kitchen Aid så underlättar det hela arbetet och det stämmde 😀 Trots det så tog det nästan en hel dag att baka.

Det var första gången jag baka lussekatter och jag fick sjukt mycket beröm. Receptet kommer från Leila 😀 

24-32 LUSSEKATTER

Leilas Lussekatter


200 g smör 

2 kuvert (1 g) saffran 

5 dl mjölk (3 %) 

½ dl vispgrädde

1 pkt (50 g) jäst 

2 ekologiska ägg 

2 dl strösocker 

1 krm salt

16-17 dl vetemjöl special


1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.

Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.

Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/ bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.

Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.

Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.

Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter. 

   

Följ:

Lämna gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Looking for Something?