Shoppa min stil

Volanger
T-shirt
Ysl
Idole
Hot Tools locktång
Hot tools
Tom Ford
Gucci väska
Gucci solglasögon
Mulberry
Mulberry Bayswater
Denim kjol
Linne
Ljusblå kavaj
Byxor
T-shirt
Kavaj
2   51
30   205
17   205
26   250
29   253

Sparande till barn

Sparande till barn.

Något som jag känner att jag vill bli mer insatt i är sparande till barn. Idag sparar vi Matteos barnbidrag på ett vanligt sparkonto. Vi har pratat med banken och jag har inte riktigt haft tid att sätta mig in i allt. Men en sak är säker, jag litar helt enkelt inte på banken. Banken vill tjäna pengar åt sig själva, inte åt dig. För mig är det lite som försäljning. Så därför valde vi att inte lyssna på bankens investeringar utan körde ett klassiskt sparkonto. Som i dagsläget inte ger någon avkastning alls.

Men jag har läst mycket och ska läsa på ännu mer. Men vi är nog många som är osäkra på hur man ska göra.

Ska dela med mig lite av vad jag själv lärt mig från bland annat Rikatillsammans. Vi har själva inte hunnit göra all överföring men ska göra det så fort vi får möjligheten. Man ska tänka på att detta är ett långsiktigt sparande. Vi kommer att följa de 4 stegen Jan rekommenderar i Rikatillsammans.se som jag också tycker är väldigt smarta steg.

4 steg till banens sparande.

Steg 1:

Öppna ett Nordnet eller Avanza konto. Öppna kontot i ditt namn. Jag personligen tycker att det är bättre att kontot står på oss för annars kan man inte flytta runt på pengarna när man vill.

Och sen är det faktiskt så att när barnet fyller 18 år så ärver barnet alla pengar. Jag personligen tycker det är bättre att man själv ger pengarna till barnet när det är moget. För man vet aldrig vart barnet befinner sig i livet när de är 18 år. De kanske åker iväg och festar upp alla pengarna. Så var smarta.

Här kan man öppna två konton, kapitalförsäkring barn eller investeringsparkonto (ISK). Vi har inte riktigt bestämt oss vilken vi ska välja. Men vi kommer att spara båda barnens sparande tillsammans i ett och samma konto när barn nummer 2 kommer.

Steg 2:

Kontakta försäkringskassan och ändra utbetalningskonto så att barnbidragen går till det kontot automatiskt. Så slipper du lägga in överföringen utan den sker automatiskt.

Steg 3:

Börja investera i billiga indexfonder med avgifter under 0,4%. Du behöver inte spara alla pengar i en och samma fond utan kan dela upp det.

Jag själv är inte helt insatt i de fonder för nybörjare och det här med barnsparande och har fått en hel del inspirationer från Rikatillsammans.se. I inlägger skriver Jan att han rekommenderar följande fonder för nybörjare;

  • Avanza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige
  • DNB Global Indeks
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • Spiltan Räntefond

Steg 4:

Rör inte pengarna på minst 5 år. Låt pengarna få jobba i ett par år innan du rör dom. Här ska man tänka långsiktigt.

Rika tillsammans skriver (citerar)

Att spara på bankkonto till barnen är ekonomisk barnmisshandel!

Förutom att du, på ett bankkonto, inte har möjligheten tjäna pengar så är du nästan garanterad förlust i och med inflationen. Utgår man från riksbankens mål om 2 % inflation så är de 216 000 kr bara värda ca 179 000 kr efter 18 år. Mer eller mindre garanterad förlust.

Jan skriver här att eftersom tidsperioden är så lång och då minskar riskerna. Sannolikheten att du får ut mer än vad du satt in är 94,8%.

Sparande till barn

Följ:

Lämna gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?