Shoppa min stil

no products

Eau parfum, eau toilette, eau cologne

Vad är skillnaden på Eau parfum, eau toilette, eau cologne?

Du har säker stått i en skönhetsbutik och tittat på parfym många gånger. Det är ganska kul att testa och dofta på de olika typerna. En parfym säger mycket om vem man är som människa och dessutom hur man uppfattas av andra. En stark doft kan verka auktoritär och en mildare doft kan tyda på blygsamhet. Hur som helst är parfym väldigt populärt, men vad är egentligen skillnaden på de olika typerna av parfym som finns? Det är rättare sagt parfym, toilette, cologne – här är svaren. 

Först och främst är orden cologne, toilette och parfume franska precis som ordet eau är franska och betyder vatten. I största allmänhet handlar det om parfymerat vatten, men de olika typerna skiljer sig åt en del mer än bara så. 

  • Eau Cologne

Du kan köpa eau cologne i många affärer och inte minst på internet, där du även hittar produkter som knipkulor och vibratorer i en del e-butiker. De allra flesta känner kanske till att parfym kommer från Frankrike, men just ordet Cologne betyder Köln. Och det är just den tyska staden Köln man syftar på. 

För det var nämligen i den staden som receptet på ett mycket lätt doftande vatten som blandats med alkohol skapades. Ursprungligen kom vattnet från en vattenkälla i staden och blandades med dofter som citrus och liknande. Det doftande vattnet skrevs ut av läkare till patienter. Men det är idag bara ett doftvatten som är en mild doft som verkar i ett fåtal timmar. 

  • Eau Toilette

Just namnet eau toilette kommer från det franska talesättet “göra sig i ordning på toaletten”. Doften i en eau toilette är inte fullt lika stark som i en vanlig parfym och är på grund av detta inte heller lika länge på kroppen. Man kan räkna med att doften håller i sig mellan två till tre timmar.

  • Eau Parfume

Nu till det stora mästerverket eau parfumee eller bara parfym, som vi säger på svenska. Denna koncentrationen av doftvatten är den näst högsta av alla typer. Men vilken är då högst? Eau parfumee och bara parfume är två olika saker. Ren parfym eller bara Parfume på franska är den högsta koncentrationen av doftvatten. Eau parfume är lite svagare i sin koncentration. Om du sprayar lite parfym på din hud eller på dina kläder håller doften sig i upp till sex timmar.

En del personer kan vara allergiska mot parfym. Tänk på grund av detta på att inte använda en alltför stark doft om du ska vistas bland många personer, speciellt inomhus. Eftersom personerna runt omkring dig kan reagera på din parfym.


Looking for Something?