Shoppa min stil

no products

Därför kommer jag inte göra vändningsförsök

Därför kommer jag inte göra vändningsförsök!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg kring min graviduppdatering så ligger min lilla kille i säte. Dvs han har inte vänt sig neråt med huvudet utan sitter med rumpan ner. Han har fortfarande lite tid på sig att vända sig. Imorgon har jag tid med barnmorskan och vi kommer prata om alternativ ifall han inte vänder sig. Sist jag var hos barnmorskan nämnde hon (utan att ens fråga om jag ville) – vänder han sig inte så bokat vi en tid för vändning på sjukhuset. Men efter att ha kollat runt och läst om vändning har jag beslutat mig för att inte göra en vändning. Jag har dessutom pratat med en läkare inom familjen. Jag kommer att välja kejsarsnitt. När jag har läst massor om vändningsförsök så tycker jag ärligt talat det låter helt brutalt. Vet att det är helt individuellt och för vissa har det gått bra och för andra mindre bra. Min första son föddes med navelsträngen runt magen och där är stora risker vid vändningsförsök. Barnet kan trassla in sig i navelsträngen under tiden man gör vändningsförsök samt att moderkakan kan lossna och det blir akut kejsarsnitt.

Nu tror jag att barnmorskan kommer göra allt för att försöka övertala mig till en vändning med tanken på vad kejsarsnitt kostar enorma pengar för staten. Men jag har bestämt mig och det är mitt beslut.

Mest av allt hoppas jag att få föda naturligt för jag vill inte göra ett snitt. Men det blir alternativet om han inte vänder sig. Nu återstår det bara att vänta och se.

Därför kommer jag inte göra vändningsförsök

Följ:

6 Kommentarer

 1. Therese
  22 juli, 2019 / 7:50 e m

  Jag födde min dotter i säte. Vet man inte får el rekommenderar det längre.
  Funderade inte en sekund på vändning.
  Du gör det som känns bäst för dig! Det kommer gå hur bra som helst ?
  / Lions mamma

  • Anna
   Författare
   22 juli, 2019 / 11:25 e m

   Vet inte riktigt hur det är men dom rekommenderar inte att föda i säte. Dessutom är det rätt så mycket risker så jag är rädd för den biten och har därför uteslutat att föda i säte. Får stå på händerna för att han ska vända sig ??

   • Therese
    23 juli, 2019 / 9:43 f m

    Det är 24 år sedan hon föddes ? en del har ju förändrats. Allt gick bra ☺️ Jag föddes också i säte. Enligt min mamma vände jag mig till säte nån vecka innan förlossningen ? så hoppet finns ju att din lille kille kanske vänder sig ändå ? Lycka till så ses vi i höst ?

    • Anna
     Författare
     23 juli, 2019 / 10:41 f m

     Ja precis, mycket händer och tiden utvecklas. Får vänta och se vad som händer, håller tummarna ???

     • Linnea
      4 augusti, 2019 / 11:58 f m

      Hej!

      Vill bara berätta att det visst är ok att föda i säte i Malmö och att ett kejsarsnitt jämförs vara lika stora risker som vid sätesförlossning. Och varför sjukvården försöker få dig att gå med på vändning och vaginal förlossning har inget med pengar att göra. Det har med bebis och dig att göra. Det som är bäst för er. En vaginal förlossning plus eftervård kostar ungefär lika mycket som ett kejsarsnitt.

     • Anna
      Författare
      4 augusti, 2019 / 12:02 e m

      Jag blev inte rekommenderad att föda i säte pga riskerna att barnet kan få syrebrist, kan bryta vissa kroppsdelar osv.

      Det med kejsarsnitt att det kostar staten så mycket pengar står också i patientlagen ”Kejsarsnitt eller igångsättning utan medicinsk indikation kan däremot inte begäras med hänvisning till denna lag, då dessa medför ökade medicinska risker och kostar betydligt mer än spontan vaginal förlossning.”

      Men sen tror jag också att det är så olika vem man får prata med.

Lämna gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Looking for Something?